A robotfűnyírós kertek ápolása

A robotfűnyíró kényelmes megoldás a fárasztó és végeláthatatlan fűnyírások automatizálásra.

Sokan azonban nem gondolnak bele, hogy ennek a részfeladatnak a kiváltása milyen következményekkel járhat.

 

Ha úgy véled, hogy az eddigi kertápolási rutinod továbbra is megfelelő lesz a robotfűnyíró mellett is, nagyon hamar azon kaphatod magad, hogy a szorgalmas kis segéded lett a kert gyilkosa.

 

A robotfűnyírós kertek 2 kihívása:

  • hiányzik az állandó kontroll, hiszen nem vagy ott, nem látod az első baljós jeleket: száradásokat, sárga foltokat… így lehet, hogy már későn kapod fel a fejed, amikor nagy területeket érint egy gombás fertőzés
  • a nyesedék. Folyamatosan és nagy mennyiségben termeli a robotfűnyíró a rendkívül finom (1-3 mm-es fűnyesedéket), ami lehordás hiányában filcesedik a talajon.

A nyesedéktől befülledő fű hajlamosabb a betegségekre, folyamatosan kihívás elé állítva a kertbarátot. Egyrészt szivacsként felfog minden nedvességet, és állandó párában tartja a fűszálakat, másrészt vízzáró rétegként akadályozza a nedvesség talajba való leszivárgását.

Így egy kiadósabb eső után szabályosan tocsoghat a kertben a víz, ami a robotfűnyíró munkáját is megnehezíti. A kerekére felrakódik a rothadó nyesedék, nehezebben tud közlekedni, elakadhat.

Talán még ennél is nagyobb gond, hogy ez a filcréteg nem csak a víznek, hanem a tápanyagoknak is útját állja. Meggátolja a talajba való bemosódást, így annak ellenére, hogy becsülettel táplálod a kerted, éhezni fog a gyeped.

 

A gyártók szeretik elbagatelizálni a nyesedék problémáját, hiszen nagyon apró, gyorsan elbomlik úgyis. Csakhogy nem olyan gyorsan bomlik el, mint amilyen gyorsan gyarapszik a réteg, hiszen a fűnyíró 1-2-3 naponta bejárja a teljes területet. Nem gyűjti össze a nyesedéket, és te sem tudod helyette megtenni, mert azt a nagyon finom, szinte fűrészporszerű réteget nem lehet kigereblyézni a gyepből.

 

Ezért kell a robotfűnyírós kertet MÁSHOGY gondozni.

 

Ha abban a szerencsés helyzetben vagy, hogy a tervezés, kertépítés előtt állsz, ma már tudsz kifejezetten olyan fűmagot vásárolni, ami a robotfűnyíróhoz van fejlesztve, azaz lassabban nő, kevesebb nyesedéket képez.

Többségünk viszont a robotfűnyíró miatt nem fogja felszántani az egész kertjét, hogy ilyen speciális fűmagot vessen a beállt szép gyep helyére.

 

Hogyan gátolhatod meg a fű növekedését?

Az, hogy a gyep milyen gyorsan nő nem csak a fajtától függ, hanem attól is milyen tápanyagok állnak a rendelkezésére.

A látványos, ugrásszerű növekedés a Nitrogénnek köszönhető. Mivel ezt szeretnéd elkerülni érdemes megnézni az összetételt, és olyan tápanyagot választani, amelyben a Kálium és a Magnézium a hangsúlyos nyomelem. Ezek a gyökerek erősödését és a bokrosodást támogatják inkább.

 

Váltani kell a szerves tápanyagozásra. A műtrágyák nem támogatják a talaj hasznos mikroorganizmusait, így a lebontó baktériumokat sem. Az elmúlt évtizedek kitartó műtrágyázási- és vegyszerezési gyakorlata miatt a legtöbb kert és talaj földje nagyon kevés életet és humuszt tartalmaz. (A humuszt a lebontó baktériumok állítják elő, ha ők elpusztulnak, a talaj tápanyagraktárait felélik a növények utánpótlás hiányában.)

Ha támogatod a talajélet gyarapodását a lebomló folyamatok segítenek a nyesedék feldolgozásában, ráadásul javul a föld levegő-, víz-, és tápanyagháztartása, amitől a gyep erősebb és egészségesebb lesz.

A talajélet támogatása immunitást ad az egész kertnek, segít megelőzni és leküzdeni a rendre kiújuló gombás fertőzéseket is. Ezért nem csak a robotfűnyíró mellé, hanem bármilyen kertbe csak ajánlani tudom a szerves tápanyagokra való áttérést.

 

A robotfűnyírós kertekbe jó szívvel ajánlom a DCM Mix2 szerves gyeptrágyát, ami magas szervesanyag-tartalmával nem csak a gyepet táplálja, hanem ezt az értékes talajéletet is. Ráadásul tápanyag összetétele a fű lassabb növekedését eredményezi.

 

Hogyan gyorsíthatod a nyesedék lebomlását?

Amellett, hogy a fű növekedésének lassításával csökkented a nyesedék mennyiségét, érdemes kezdened a már meglévővel is valamit.

Ahhoz, hogy a finom filcréteg ne rothadjon megbetegítve a gyepet, hanem lebontódjon, kellenek a lebontó baktériumok, amelyek ’’megeszik’’ a levágott füvet.

Ehhez én az Esstence BioDrone-t ajánlom. Ez egy gilisztahumusz kivonatot tartalmazó, vegyszermentes, bio növénykondicionáló, ami kifejezetten a robotfűnyírós kertek igényeire lett kifejlesztve. Hatékonyan előzi meg a gombás betegségeket, és támogatja a finom fűnyesedék gyors lebontását  már havi 1 permetezéssel, nyáron pedig havi 2 alkalommal.

 

Fontos: a robotfűnyírós kertben is szükség van évente legalább 2, de inkább 3-4 alkalommal a gyepszellőztetésre, nyáron fésülésre. Ez segít a lerakódott, el nem bomlott hulladékot eltávolítani az állományból!

 

Ha ezt a néhány tanácsot megfogadod, a robotfűnyíró remek segítőd lesz a kerted fenntartásában!

 

Egészséges szép zöld gyepet kíván:

 

Molnár Gábor Éva

  • a füvesasszony
X