Gyepszőnyeg telepítés

Gyepszőnyeg telepítés

A gyepesítendő terület előkészítése:

Gyepszőnyeg fektetésével egy új növénykultúrát hozunk létre az adott területen emiatt fontos, hogy a talajt ugyanolyan alapossággal készítsük elő, mintha magvetéssel létesítenénk zöld felületet. A frissen fektetett gyepszőnyeg legyökeresedését és fejlődését meghatározza a szakszerű talaj előkészítés és a gondos tervszerű ápolás. Ideális környezetet a növény gyökere számára csak a telepítés előtt tudunk kialakítani.

A telepítés legfontosabb lépései:

 • hobby-rasen6rögök, kövek eltávolítása
 • gyommentesítés (gyomirtás)
 • talajlazítás
 • gyommentesítés
 • durva szintezés
 • talajjavítás
 • tömörítés
 • öntözőrendszer kiépítése
 • felszín elegyengetése, finom szintezés
 • starter trágya kijuttatása
 • gyepszőnyegterítés
 • hengerezés
 • öntözés
 • nyírás
 • tápanyag utánpótlás

Füvesítésnél a gyepszőnyegterítéssel rövidtávon szinte minden talajtípusnál jó eredményt érhetünk el.

Azonban ne feledkezzünk meg arról, hogy a gyeppel borított felület előnyeit hosszú távon szeretnénk élvezni. Ezért fontos, hogy jó minőségű és a körülményekhez megfelelően alkalmazkodó fűfajokból álló érett gyepszőnyeget válasszunk és a gyep számára ideális gyökérzónát alakítsunk ki. A jó szerkezetű és megfelelő szervesanyag tartalmú, tápanyaggal jól ellátott talaj az alapja a megfelelő gyökérzet kialakulásának. A mély és erőteljes gyökérzet nélkülözhetetlen az egészséges és sűrű pázsit fenntartásához.
A gyökérzóna minimum 20-25 cm-es talajréteg legyen. Fontos a talaj szerkezeti összetétele, pH értéke és tápanyagtartalma. A fű számára az ideális talaj homokos laza szerkezetű enyhén savanyú, esetleg semleges kémhatású (pH 6-7). Kötött talajok szerkezetét mosott homok felhasználásával javítsuk. A lúgos talajok magas pH értékét savanyú (baltikumi) tőzeg adagolásával optimalizálhatjuk. A savanyú kémhatást meszezéssel alakíthatjuk a megfelelő szintre.

 

Terület előkészítése:

 • Tisztítsuk meg a felszínt az építőanyag maradványoktól, kövektől és a rögöktől.
 • A füvesítendő területet gyom mentesítsük .
 • A lazítsuk fel a talajt cca. 10 – 15 cm mélységben.
 • Végezzük el a durva szintezést. Enyhén lejtessük a felszínt az épülettől az ingatlan határai felé. Szüntessük meg a nem kívánatos felszíni egyenetlenségeket.
 • Öntözzük rendszeresen a talajfelszínt. A kikelő gyomokat 2 hét elteltével újra távolítsuk el a területről.
 • Juttassuk ki a talajjavító anyagokat egyenletesen a szükséges mennyiségben (pl. homok, tőzeg, komposzt, egyéb talajjavító…), majd 15-20 cm mélységben lazítsuk fel a talajt és keverjük össze egyenletesen a kívánatos talajjavítókkal.

Talajfelszín kialakítása

Hengerezéssel tömörítsük a talajt, gereblyézéssel és simító használatával végezzük el a finom szintezést. A talajt akkor tömörítettük megfelelően, ha a felszínre lépve a cipő körvonala még látszik, de már nem süllyed a talajba. A felszín magasságának beállításánál vegyük figyelembe a gyepszőnyeg vastagságát, amely általában 2-3 cm (az autóbeálló és a járdák szintje legyen 3 cm-rel magasabb a talajfelszínnél).

Építsük ki az öntözőrendszer és végezzük el a beállításokat.

Tápanyag, talajjavítás.

A gyep legyökeresedését nagymértékben gyorsíthatjuk, ha a gyepszőnyeg leterítése előtt speciális gyepstarter  (DCM Vivisol 100-150 g/m²) trágyát juttatunk ki egyenletesen a felszínre és sekélyen a talajba gereblyézzük. Kizárólag a gyártó által e célra ajánlott gyeptrágyát használjunk és csak a javasolt mennyiségben! A nem ilyen célra készített trágyák használatát kerüljük, mert károsíthatják a növény gyökérzetét.

Gyepszőnyeg leterítése

gyepszonyegA tekercseket a leghosszabb egyenes szakaszon kezdjük el egymás után egyenes vonal mentén lefektetni, a következő sort fél hosszúsággal eltolva, kötésben szorosan illesszük a már leterített gyepszőnyegek mellé. A munka végére hagyjuk a kimaradó részek beszabását és leterítését. A gyepszőnyeg tekercseket a leterítésig tartsuk árnyékos helyen. A terület gyepszőnyeggel történt lefedése után gyephengerrel hengerezzük le, hogy a talajfelszín és a fű gyökere közül a levegőt kipréseljük. Ezután bőségesen öntözzünk (20-25 mm vízmennyiséggel).

Öntözés

Az első héten a frissen gyepesített terület felszínét és a talaj felső rétegét tartsuk nedvesen akár napi többszöri öntözéssel. A gyökerek fejlődésnek indulása után (a szőnyeg alján friss fehér gyökerek jelennek meg), növeljük az öntözések között eltelt időt és az öntözővíz mennyiségét (általában napi egyszer 5-10 mm kijuttatott öntözővíz elegendő). A legyökeresedés után fokozatosan tovább növelhetjük az öntözővíz mennyiségét és az egyes öntözések között eltelt időt (cca. két – háromnaponta 15 mm öntözővíz). A 4. héttől térjünk át a normál öntözési rendre.

Öntözési terv  kialakításánál a legfontosabb szempontok:

 1. Csak akkor öntözzünk amikor szükséges! A talaj nedvességtartalma határozza meg az öntözés szükségességét. Az állandó nedves környezet rontja a gyep ellenállóképességét, elősegíti a gombás megbetegedések kialakulását és a gyomok elszaporodását. Emiatt a ritkább nagyobb adagú öntözés javasolt, mint a sűrűbb kis adagú vízkijuttatás. Az öntözés mikéntje függ a gyepet alkotó fűfajoktól, a hőmérséklettől, a légmozgástól és a talajtípustól. A leginkább a füvön vehetjük észre az öntözés szükségességét.
  1. A vízhiány első tünetei közé tartozik, a levélzet kékes-szürkés elszíneződése az idősebb levelek pöndörödése, hervadása.
  2. A levélzet veszít rugalmasságából a lábnyomok hosszabb ideig megmaradnak a gyepes felületen.

Ha a gyepfelület már 30 % án tapasztaljuk ezeket a tüneteket szükségszerűvé vált az öntözés.

 1. A megfelelő öntözés során a talaj felső 30 cm-es rétege – a teljes gyökérzóna – átnedvesedik ez serkenti az erőteljes mélyre hatoló gyökérzet kialakulását. A gyakori kisadagú öntözés hatására a fűnek sekély gyökere képződik emiatt, csökken az ellenálló képessége, szárazságtűrése, érzékenyebbé válik a betegségekkel szemben, elősegítjük a terület gyomosodását. Csak amikor szükséges akkor öntözzünk és megfelelő vízmennyiséggel, hogy a teljes gyökérzónát átnedvesítsük, így biztosíthatjuk az erőteljes mélyre hatoló gyökérzet kialakulását.

A szükséges öntözési idő kiszámítása a gyökérmélységhez igazítva:

 • SAMSUNGA gyökérzóna mélységét legegyszerűbben úgy határozhatjuk meg, ha a gyeppel borított felületen egy 5 cm átmérőjű csövet ütünk a talajba kb. 30 cm mélységben. A csövet jobbra-balra forgatva óvatosan kihúzzuk a talajból, majd az oldalát kocogtatva kicsúsztatjuk a gyökerekkel átszőtt talajrészt, így egy vonalzó segítségével megmérhetjük a gyökérzet hosszát. A cm-ben meghatározott gyökérhossz megmutatja, hogy milyen mélységben kell átnedvesítenünk az öntözés során a talajt.
 • Másik lehetőség, ha figyelembe vesszük a fűfajták gyökérképződési sajátosságait.

Ha réti perje a meghatározó faja a gyepünknek akkor arra kell számítanunk, hogy   15-20 cm-es mélységben szőheti át gyökereivel a talajt. Az egyéb dísz és sportgyepek meghatározó fűfajainak gyökérmélysége is általában 20-30 cm közé esik.

 

Példa a megfelelő mennyiségű víz kijuttatásához szükséges öntözési idő meghatározása:

Indítsa be az öntözőrendszert 15 perces időintervallumra.

24 óra elteltével vizsgálja meg, hogy milyen mélységben nedvesedett át a talaj az öntözés hatására.

Például  8 cm mélységben nedvesedett át a talaj 10 perces öntözéssel . A gyökérzet hossza alapján szükséges öntözési mélység 25  cm) akkor a rendszert egy öntözés során 30 – 40 percig üzemeltessük a rendszert.

Öntözés:

(Az alábbi táblázat iránymutató az öntözés megtervezéséhez, amelyet a helyi adottságoknak megfelelően kell módosítani)

hőmérséklet öntözővíz mennyisége gyakoriság
15-20 C° között 25-30 l/m² (25-30 mm) 10-14 naponta
20-25 C° között 25-30 l/m² (25-30 mm) 7-10 naponta
25-30 C° között 25-30 l/m² (25-30 mm) 3-5 naponta
30 C° fölött 25-30 l/m² (25-30 mm) 2-3 naponta
 • 30 C° fölött ajánlott napközben egy rövid hűtő öntözés 1-2 l/ m² adagban a déli órákban.

Nyírás:

A legfontosabb szempotok a szakszerű fűnyíráshoz:

 • Mindig éles fűnyírókéseket használjunk.
 • Ajánlott nyírási magasság: 4-5 cm.
 • Soha ne vágjunk le egyszerre többet, mint a levélzet hosszának 1/3 – ad része.
 • A téli felkészülés során alacsonyabbra nyírjuk a füvet (3 – 4 cm).

Tápanyag utánpótlás:

időpont termék NPK összetétel adagolás
március – április DCM Vital Green 14-5-8 + 3 MgO+ Fe 30 – 50 g/ m²
május- június DCM Vital Green 14-5-8 + 3 MgO+Fe 25 – 40 g / m²
augusztus- szeptember DCM Vital Green 14-5-8 + 3 MgO+Fe 25 – 40 g/ m²
október DCM Grass Care 6-3-20 + 3 MgO+Fe 30 – 60 g/m²

 

X