Gyeptermesztés

Gyeptermesztés Vasadon

20160721_063850
kistekercs_foto
SAMSUNG

A gyepiskola

Gyepszőnyegünk előállítása Budapesttől 35 km-re termesztő telepünkön, gyepiskolánkban történik. Megfelelően előkészített, kő- és gyommentes sima felületre vetjük a garantáltan magas biológiai értékű fajtákból álló keveréket, amely biztosítja, hogy a vetés után 15-18 hónappal sűrű, homogén, kellő szilárdságú gyepszőnyegünk képződjön. Az egész vegetációs periódusban gyepünk a nyírások száma, a tápanyag-utánpótlás, az öntözés, a növényvédelem, valamint a speciális műveletek terén optimális ápolási programban részesül. Amikor gyepünk betakarítható, 2-3 cm vastagon 1 m²-es tekercsekben felvágjuk, raklapokon előkészítjük a szállításra.

Élő anyag

A gyepszőnyeg élő termék, ezért könnyen romlandó is. Feltekerve melegben a mag-hőmérséklete gyorsan emelkedve elérheti a kritikus értéket, ami a termék pusztulásához vezethet. Ennek elkerülése érdekében a frissen vágott termék minden esetben 12-24 órán belül kerüljön beépítésre. A kimaradó tekercseket terítsük ki és locsoljuk meg, így hosszú ideig eltarthatóak maradnak.

A beépítés

A talaj-előkészítésnek a szokásos füvesítésre előkészített sima, aprómorzsás tömörödött magágynak kell lennie. Az összegyökeresedés elősegítésének érdekében használjunk DCM-Starter trágyát. Gyepszőnyeg fektetés során ügyeljünk a gondos és szoros összeillesztésre. A folytonossági hiányokat pótoljuk, a széleken túlfutó részeket éles kés segítségével igazítsuk a kívánt kontúrokhoz. A fektetés után fontos az egyenletes 15 l/m² körüli öntözés. A víz elősegíti a gyepszőnyeg és talaj megfelelő kontaktusát. Az első két hétben a gyors legyökeresedés érdekében napi öntözést alkalmazzunk. Fektetés után egy héttel ellenőrizzük a gyökérfejlődést. Meg fogunk lepődni, mennyi új gyökér képződött. Az első nyírás a fektetés után 6-8 nappal (rézsűn 12-14 nappal) esedékes.

 

Mentés

Mentés

Mentés

X