Őszi gyepápolási tanácsok

A nappalok rövidülésével és a hőmérséklet csökkenésével a növények életfolyamatai is lelassulnak. Elérkezett az idő, hogy a gyepet is felkészítsük a télre. A legfontosabb lépések amelyeket meg kell tennünk ahhoz, hogy a gyep a jó kondícióban teleljen át, ne veszítsen a vitalitásából és tavasszal korán életre keljen:

  • 20161104_080221Folyamatosan tisztítsuk meg a gyepfelületet a lehullott levelektől. Ne várjon addig amíg az összes levél lehullik, mert a reggeli harmattól és az őszi csapadéktól összetapadnak, rothadásnak indulnak. Az így kialakult „takaró” meggátolja a gyepfelület levegőzését és a későbbi gombás megbetegedések melegágyát képzi.
  • Fokozatosan csökkentse a nyírási magasságot kb. 4 cm-re. Egy nyírás alkalmával ne távolítson el többet a levélzet 1/3-ad részénél. Az utolsó két nyírást már ezen a magasságon végezze ekkor több napfény éri a fű tövét és kevesebb levél barnul meg a tél folyamán.
  • Szórjon ki jó minőségű, hosszú hatású téli felkészítő trágyát a gyepre. Mert így megfelelő mennyiségű tartalék tápanyagot képezhet a fű télre és növekszik az ellenálló képessége. Így megalapozhatjuk az erőteljes tavaszi fejélődést.
  • Ne feledkezzünk meg az öntözőrendszer téliesítéséről sem. A nem megfelelően víztelenített rendszerben a fagy jelentős károkat okozhat. Amennyiben szükséges kérje szakember segítségét.